THE SECURITY CAPACITY OF SMALL ALLIANCES AS AN EXAMPLE OF THE VYSHEGRAD GROUP AND THE ALLIANCE OF UKRAINE, POLAND AND GREAT BRITAIN (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
В умовах російсько-української війни Україна активізувала роботу зі створення малих воєнно-політичних альянсів з низкою країн-членів НАТО для формування тимчасових або ж перехідних гарантій безпеки для Української держави. Такі союзи дозволяють уникати прямої участі Північноатлантичного Альянсу у протистоянні агресії Російської Федерації, сформувати безпекову політику на східному фланзі НАТО, і водночас надавати Україні широку військову, фінансову, технічну та гуманітарна допомогу. Автори вважають, що тристоронній союз України, Польщі та Великої Британії здатен окреслити принципи нової архітектури безпеки на кордонах з Білорусією та Росією, та посилити Балто-Чорноморську вісь. Також, на думку автора, Україна повинна використати досвід та вплив «Вишеградської четвірки» на шляху до членства в Європейському Союзі та НАТО.
Keywords: Україна, Польща, Велика Британія, Російська Федерація, російсько-українська війна, малі альянси