(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Економіка Південної Кореї (далі Корея) стала однією з найбільш диверсифікованих та технологічно прогресивних у світі за останні 50 років. З 1997 р. Корея почала проводити широку політику лібералізації щодо іноземних інвестицій, в тому числі і по відношенню до прямих іноземних інвестиції (ПІІ), і завдяки грамотно проведеним реформам уряду змогла спрямовувати фінансові потоки у пріоритетні напрямки економічного розвитку національної економіки. ПІІ стали відігравати важливу роль в економіці країни і виступили основним каталізатором у індустріальному розвитку країни і технічному переоснащенні галузей. Особливого значення з точки зору розвитку національного виробничого потенціалу країни набуває питання особливостей форм проникнення іноземного капіталу (контрактні та підрядні форми, створення спільних підприємств, хоча згодом вони поступилися практики використання злиттів та поглинань) та налагодження відносин співпраці місцевих компаній з іноземними філіями багатонаціональних підприємств (БНП), що сприяло не тільки підвищуванню продуктивності вітчизняних фірм, передачі складних методів управління і передових технологій, а й зміцнювало структуру промисловості. Через співпрацю з іноземними компаніями поступово відбувалося підвищення конкурентоспроможності місцевих компаній. Подальша привабливість Кореї з точки зору ПІІ стала результатом швидкого економічного розвитку країни і її спеціалізації на нових інформаційних і комунікаційних технологіях. Основними чинниками ефективного економічного розвитку країни стало поєднання розвитку ринкових механізмів та активного державного регулювання в усіх сферах економіки. У регулюванні діяльності іноземних інвесторів важливим стало захист національних пріоритетів розвитку, підтримання національних експортерів. В той же час уряд проводив активну політику в сфері залучення іноземних інвестицій. Одним з інструментів залучення додаткових капіталів в економіку країни стало створення спеціальних економічних зон (СЕЗ), зокрема зон експортного виробництва із сприятливим податковим режимом.