(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Загальна зовнішньополітична підтримка України переважною більшістю держав світу та безпрецедентні санкції проти рф змушують кремль до пошуку союзників серед країн глобального Півдня. В Африканському регіоні російський вплив набуває характерних особливостей. У статті проаналізовано як російська федерація намагається посилити власний вплив в Екваторіальній Африці на прикладі Камеруну та Демократичної Республіки Конго. Продемонстрована особлива роль військово-політичної присутності (найманців та торгівлі зброєю і нелегально видобутими ресурсами з Центральноафриканської Республіки), а також інформаційного впливу.