(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
В статті аналізуються проблеми інноваційного розвитку в умовах інформаційного суспільства. Саме інновації стають потужним фактором економічного зростання і забезпечення міжнародної конкурентоспроможності країн світу у глобальному середовищі. В умовах глобальної конкуренції набувають значення фактори, що забезпечують інноваційне зростання: внутрішні ресурси – фінанси, людський, інтелектуальний та креативний капітал, бізнес. Важливі також і зовнішньоекономічні чинники – розвиток міжнародної науково-технічної кооперації, міжнародних альянсів, залучення багатонаціональних корпорацій, участь у глобальних ланцюгах створення вартості та ін. Одним з найважливіших факторів стає розвиток людського та інтелектуального капіталу, оскільки саме людина є носієм інтелекту, досвіду, знань, ідей, цінностей, менеджменту, що дозволяє багатьом країнам використовувати ці переваги при реалізації інноваційної стратегії розвитку. Ці проблеми особливо актуальні для України, оскільки саме інноваційна модель розвитку буде покладена в основу післявоєнної відбудови країни, що дозволить відновити економіку на новому технологічному рівні та забезпечить стійке економічне зростання, конкурентні позиції на світових ринка та добробут населення.