(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Зважаючи на активізацію діяльності Турецької Республіки в Африці актуальним є вивчення еволюції зовнішньополітичної стратегії країни в регіоні та сучасного стану турецько-африканських відносин. У статті розглянуто основні етапи формування та прослідковано динаміку зовнішньої політики Туреччини на Африканському континенті. Особливу увагу приділено історичним зв’язкам у османський період, а також періоду значного розвитку взаємин на дво- та багатосторонньому рівні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття. З огляду на активність Туреччини в різних напрямках, проаналізовано основні здобутки у відносинах із африканськими державами в політичній, торговельно- економічній, військово-безпековій, культурній та інших сферах, а також звернено увагу на ключові проблеми, що перешкоджають подальшому зростанню співпраці.