(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Присвячено аналізу політики згуртування ЄС, оцінці процесу її формування та реалізації з метою зменшення регіональних диспропорцій у країнах та регіонах угруповання. Акцентовано на нових сучасних інструментах підтримки в умовах пандемії як реакції на соціальні та економічні виклики. Оцінено звіти ЄК про зближення і економетрично підтверджено ефективність політики згуртування на рівні регіонів NUTS-2. Зроблено висновки про її вплив на економічну структуру та розвиток регіонів, виявлено типи регіонів і галузі, котрі стали найбільш вразливими, підкреслено, що підтримка з боку Європейських структурних та інвестиційних фондів у окремих сферах зіграла стабілізуючу роль, пом’якшуючи економічний спад в умовах пандемії.