(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
У зв’язку зі збройною агресією, порушенням низки міжнародних договорів, норм міжнародного звичаєвого права, вчиненням актів терористичного спрямування, що призвели до загибелі незліченної кількості людей, постає питання щодо надання РФ статусу держави-спонсора тероризму. Метою даного дослідження є розгляд та висвітлення актуальних проблем визнання такого статусу РФ, притягнення до індивідуальної кримінальної відповідальності військово- політичне керівництво та всіх причетних до цього осіб за злочин агресії, воєнні злочини, геноцид українського народу. Робота ґрунтується на таких методах як: аналіз, синтез, узагальнення та співставлення, формально-логічному та аналітичному методах. Здійснено аналіз та досліджено правові підстави в міжнародному праві визнання держави-спонсором тероризму – РФ, загальні положення індивідуальної кримінальної відповідальності за злочини проти міжнародного звичаєвого права. Розглянуто доктринальні підходи до надання статусу та сформовано визначення поняття "держави-спонсора тероризму", наголошено щодо критеріїв надання такого статусу та обґрунтовано визнання РФ за допомогою аналізу вимог та протокольованих прикладів неправомірних дій Росії. Висвітлено положення Тексту статей про відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння КМП ООН, Резолюції ГА ООН 2625 (XXV), Міжнародної конвенції про боротьбу із фінансуванням тероризму, а також перспективи визнання Радою Безпеки ООН та покладення економічних санкцій. У дослідженні розкрито питання кримінальної відповідальності індивідів – військово-політичного керівництва РФ за злочин агресії та комбатантів, інших осіб за воєнні злочини. Подано визначення "злочину агресії" та "воєнних злочинів", обґрунтовано звинувачення РФ у веденні агресивної загарбницької війни і вчинення воєнних злочинів згідно із критеріями та відомостями доповідей незалежних місій міжнародних організацій. Дослідивши положення міжнародних договорів, доповідей та звітів міжнародних організацій, що були проведені в Україні за фактом протиправних дій РФ, сформовано практичні поради щодо міжнародно-правового визнання РФ державою-спонсором тероризму, запропоновано концепції створення спеціального трибуналу за воєнні злочини агресії та наголошено щодо перспективного покарання та кримінальної відповідальності воєнних злочинців.