(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Аналізується вплив нових відносин, що виникають на фінансових ринках у всьому світі, шляхом аналізу нових принципів фінансових операцій, які виникли внаслідок таких відносин. Ці принципи включають автоматизацію фінансових операцій, демократизацію фінансів, самоврядність криптовалютних бірж та учасників фінансового ринку. Такі нові риси фінансового ринку безповоротно призводять до появи нових питань, проблем і викликів для законодавців і творців правил ринку. Завдяки глибокому аналізу цих особливостей шляхом порівняння різних правових шляхів підходу до цього можна знайти можливі рішення. Однак жодним чином таке рішення не буде притаманним лише одній країні. Як демонструє стаття, усі ці принципи є міжюрисдикційними та регулюють проблеми не для однієї країни в межах її кордону, а її саму суть, яка не має кордонів і часто не має жодної фізичної реалізації. Так, мова йде про ідею, бо ідея, яка міститься в цих принципах, таких як відсутність посередництва, менше бюрократії та ринок капіталу не лише для професіоналів, має бути належним чином врегульована. Таким чином, шлях до цього ще належить знайти, однак розуміння суті цих нових принципів функціонування фінансового ринку допоможе знайти ефективний підхід до його регулювання. Більш того, такий ефективний підхід може ґрунтуватися на таких інструментах FinTech, RegTech, SupTech які також аналізуються в статті.