(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Досліджуються мегатренди глобального розвитку в контексті їх впливу на міжнародні відносини. Визначено та проаналізовано, як ці проблеми трактуються в експертно-академічному співтоваристві. З’ясована специфіка прояву мегатрендів глобального розвитку в міжнародно-політичній сфері. "Стиснення" історичного і політичного часу як мегатренд глобального розвитку знаходить відображення у збільшенні інтенсивності історичних подій та зменшенні тривалості історичних і політичних циклів. Відбувається трьохскладова трансформація сучасної політичної організації світу: трансформація Вестфальської світополітичної моделі, яку обумовлює глобалізація як мегатренд глобального розвитку, трансформація сучасної міжнародної системи, значним чином обумовлена інтеграцією як мегатрендом, і трансформація політичних систем окремих країн світу, обумовлена демократизацією. Прогнозується зміна ієрархії провідних міжнародних акторів, криза інституту глобального лідерства, переосмислення потужності провідних глобальних акторів, поява нових потенційних політичних і економічних глобальних лідерів.