(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2021)
В умовах високого рівня конкуренції на споживчих ринках, підвищення рівня вимог покупців до продукції, упровадження стандартизації та сертифікації продуктів (особливо на європейських ринках), збільшення рівня доступності товарів та інформації про їхню якість змінюються маркетингові стратегії на користь ризик-орієнтованих. У статті систематизовано теоретичні засади парадигми ризик-орієнтованих маркетингових стратегій у контексті ймовірних ризиків через стихійність маркетингових дій, потребу в постійному моніторингу структури галузі, інформації про ринок та конкурентну позицію підприємства. Парадигма про ризик-орієнтовані маркетингові стратегії почала формуватися у 1970–1980 рр. ХХ ст. в контексті виокремлення основних ознак стратегій підприємств – спланованості або стихійності. Визначено основні причини формування ризик-орієнтованих маркетингових стратегій: зростання поточної ринкової інформації, що впливає на дії, рішення підприємства щодо ціни продукції в короткотерміновому періоді; вимогливість ринку до якості, витрат і часу доставки продуктів, дедалі більші очікування клієнтів; потреба у сертифікації продукції й упровадження схем стандартизації; високий рівень складності управління відносинами зі значною кількістю постачальників. Парадигму ризик-орієнтованих маркетингових стратегій розглянуто в контексті уявлень про підприємництво, маркетинг і ризик, як основоположних пов’язаних економічних категорій. Зазначені поняття завжди характеризуються інноваційністю та ризикованістю залежно від типу споживчого ринку.