(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2021)
Узагальнено та представлено фундаментальні тенденції останнього десятиліття, пов’язані зі зміною клімату. Також розглянуто діяльність міждержавних і глобальних економічних кампаній, спрямовану на уповільнення цього процесу, що створюють новий потужний детермінант для багатонаціональних підприємств (БНП) у сфері корпоративного урядування, управління ризиками та дієвого управління кліматичними ризиками й можливостями. Аналіз базується на останніх дослідженнях провідних міжнародних дослідників, таких як Міжнародне енергетичне агентство та The Economist Intelligence Unit, спеціалізованих органів ООН, університетів, а також Робочої групи Ради із фінансової стабільності з питань розкриття фінансової інформації, пов’язаної з кліматом. Результати аналізу показали, що кліматичні ризики та можливості вже мають чітке грошове вираження і вплив на БНП. Сучасний ефективний бізнес стикається з необхідністю побудови ефективної системи управління такими ризиками, яка, окрім прямого впливу на БНП, буде також важливим сигналом для зацікавлених сторін, що, зі свого боку, може знизити вартість залученого капіталу та збільшити рівень доходів. Для деяких країн ЄС незабаром стане обов’язковим висвітлювати принципи та підходи управління кліматичними ризиками у своїх річних звітах. Фахівці розробляють також внутрішні моделі, що показують вплив зміни клімату на бізнес БНП (наприклад, підвищення загальної температури на 1,5 °C, 2 °C, 4 °C). Отже, єдиний підхід до управління кліматичними ризиками стає дуже важливою темою для БНП та їхніх зацікавлених сторін, зокрема регуляторів, інвесторів, акціонерів і суспільства. Проведений аналіз дає глибоке розуміння основних чинників управління кліматичними ризиками для БНП разом з його практичним застосуванням, що зростає, у світовій економіці.