(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2022)
Присвячено дослідженню сучасних тенденцій та характеристик аксіологічного (ціннісного) аспекту європейської ідентичності як невід’ємної складової європейської інтеграції та геополітики. Показано взаємозв’язок понять "цінність" та "ідентичність" у геополітичному сенсі, окреслено особливості аксіології європейської ідентичності, зокрема в контексті сумісності її з ідентичностями національними, а також її еволюцію на сучасному етапі з урахуванням внутрішньо- та зовнішньополітичних процесів. Враховуючи динамічну природу цінностей, робиться висновок, що розуміння ціннісної складової (гео)політичної ідентичності визначати особливості сучасних євроінтеграційних процесів.