(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2021)
Присвячено з’ясуванню правової природи договору про трансфер технології, його змісту й істотних умов. Визначено предмет договору про трансфер технологій. Наголошено на необхідності уточнення переліку об’єктів права інтелектуальної власності, що можуть бути об’єктом трансферу технологій. З’ясовано, що поряд з об’єктами права інтелектуальної власності до об’єктів технології також належать інші об’єкти, що має наслідком обмеження в можливостях застосування положень глави 75 ЦК України до таких договорів. Зроблено висновок про надмірність переліку істотних умов договору про трансфер технологій і зазначені ризики, настання яких може бути наслідком відсутності відображення в договорі про трансфер технології кожної такої істотної умови. З позиції юридичної доктрини проаналізовано наявні правові підходи до розуміння істотних умов договорів щодо трансферу технологій, обґрунтовано скорочення переліку істотних умов договорів про трансфер технологій шляхом унесення змін до законодавства України.