(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Стаття присвячена дослідженню особливостей інституту відступлення права вимоги (цесії) в законодавстві України та зарубіжних країн. Крім того, невід’ємною частиною дослідження виступає практичний аспект застосування інституту цесії українськими та іноземними судами. Ключову дослідницьку увагу приділено питанням уніфікації норм про відступлення права вимоги в міжнародних актах, таких як Конвенції УНІДРУА про міжнародний факторинг 1988 року, Конвенції ООН про відступлення дебіторської заборгованості в міжнародній торгівлі 2001 року та інш. Розглядається проблематика трансформації конструкції відступлення права вимоги (цесії) у випадку переведення заставлених суб’єктивних цивільних прав за рішенням суду. Виокремлено важливісіть встановлення у положеннях цивільного законодавства окремого правового регулювання для договорів «фінансування під відступлення права грошової вимоги».