(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Анотація. Формула миру висунута Володимиром Зеленським на Саміті G-20 стала відповіддю на виклики, обумовлені російсько-українською війною та руйнацією існуючого світового порядку, спричиненого нею. Безумовно вона отримала великий резонанс як серед дипломатичних кіл, так і всього міжнародного середовища, оскільки стара система регіональної та глобальної безпеки була зруйнована і глобальний світ зіткнувся з проблемою пошуку контурів нової архітектури міжнародної безпеки. Тож Формула представляла спробу вирішити одночасно цілий комплекс різномасштабних та різноспрямованих стратегічних завдань: невідкладних і перспективних, регіональних і глобальних. Причому пріоритетність цих завдань залежала як від перебігу російсько-української війни, так і викликів та загроз, які виникли на глобальному рівні міжнародної безпеки. Мета статті – дослідити значення цього документу в комплексі різномасштабних та різноспрямованих стратегічних завдань в досягненні миру та завершенні російсько-української війни, а також його впливу на формування майбутньої системи національної та регіональної системи безпеки і нового світового порядку. Мета дослідження досягається шляхом вирішення таких завдань як: виявлення умов та причини, які обумовили виникнення Формули миру, а також процес наповнення сеансів і контенту цього документу; його значення для переговорів з росією щодо завершення війни; позиції ключових геополітичних гравців щодо імплементації Формули миру та її роль у формулюванні гарантій безпеки для України; вплив рішень Вільнюського саміту НАТО на імплементацію Формули миру, гарантій безпеки для України та формування нової архітектури регіональної безпеки.