(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Вступ. Ісламська Республіка Іран, чия політична стратегія у Перській затоці покликана сприяти домінуванню країни у регіоні, неминуче стикається з реакцією іншого впливового регіонального суперника – Королівства Саудівська Аравія. З моменту проголошення Ісламської республіки відносини обох країн вирізняються нестабільною динамікою у зв’язку з глибоким антагонізмом, який формується зважаючи на вплив внутрішньо- та зовнішньополітичних факторів. Метою публікації був аналіз еволюції ірано-саудівських зв’язків та виокремлення ключових факторів, які визначають динаміку відносин та формують причини конфронтації. Методи. У роботі було використано такі загальнологічні методи як аналіз, дедукція, індукція та абстрагування. Було застосовано історичний метод, компаративний метод, метод моделювання, а також методи контекстуального та критичного аналізу. Результати. Виявлено взаємопов’язаність внутрішньополітичної динаміки Ірану з характером відносин з Саудівською Аравією. У якості ключових конфліктогенних факторів визначено природу політичних режимів обох країн, конфесійні відмінності, ідеологічний дискурс Ісламської республіки, національний ідентифікатор, а також боротьбу за регіональне домінування. Інтенсифікація конфлікту обумовлюється особливостями регіональних альянсів, присутністю Сполучених Штатів у регіоні й активною співпрацею Саудівської Аравії та США, зв’язками іранської сторони зі збройними угрупованнями, що діють у регіоні, а також характером ядерної програми ІРІ. Також було визначено, що США та Китай, впливають на еволюцію цих відносин. Висновки. На основі аналізу результатів дослідження можна зробити висновок, що відносини Ісламської Республіки Іран і Королівства Саудівська Аравія містять комплекс проблем через вплив низки взаємопов’язаних конфліктогенних факторів, які провокують конфронтацію. Разом з тим, урегулювання даного конфлікту є можливим за участі позарегіональних акторів.