(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Вступ. Двосторонні відносини Сінгапуру та Великої Британії зазнали значних трансформацій у ході історичного розвитку. Країни залишаються важливими партнерами та продовжують розвивати співробітництво в різних сферах, про що свідчить велика кількість укладених двосторонніх документів та стабільно високі показники торгівлі й інвестицій. У 2023 році було підписано Угоду про стратегічне партнерство, що, за оцінкою обох сторін, має вагоме значення для поглиблення відносин між країнами та розширення сфер співпраці, зокрема кооперації в галузі кібербезпеки, фінансових технологій та комунікацій. Це дослідження має на меті проаналізувати еволюцію формату взаємодії Сінгапуру з Великою Британією та визначити найбільш пріоритетні напрямки співробітництва. Методи. У роботі використовувалися такі методи дослідження, як історичний, аналітичний, порівняльний та формально-логічний. Було застосовано елементи контент-аналізу, економічного аналізу, а також метод екстраполяції. Результати. Аналіз розвитку відносин Республіки Сінгапур зі Сполученим Королівством дозволив окреслити шлях становлення партнерства між країнами та дослідити еволюцію підходів до співпраці. Історичну ретроспективу було досліджено крізь призму особистої взаємодії Лі Куана Ю з лідерами тогочасної Британії, а також через огляд поступових змін, що призвели до побудови міцних зв’язків у торгово-економічній сфері. Наведені статистичні дані та здійснений аналіз нормативно-правових документів, що регламентують співпрацю між сторонами, вказують на те, що головною сферою взаємодії Сінгапуру та Великої Британії залишається фінансова складова. Висновки. Попри зміни у світовому та регіональному геополітичному середовищі, Сполучене Королівство залишається одним із найбільш важливих партнерів для Республіки Сінгапур. Спільне історичне минуле вплинуло на формування схожих пріоритетів та поглядів на світову геополітику. Країни продовжують активно взаємодіяти в торгово-економічній галузі та розширювати сфери кооперації, насамперед ідеться про галузі кібербезпеки, фінансового регулювання, цифрової економіки та інформаційно-комунікаційні технології. Для Сінгапуру Велика Британія залишається надійним торговельним та інвестиційним партнером, хоч більше не є гарантом безпеки в регіоні. Натомість Сполучене Королівство використовує співробітництво з Республікою Сінгапур як можливість залишатися важливим геополітичним гравцем у Південно-Східній Азії та продовжувати взаємодію з колишніми колоніями в рамках багатосторонніх форматів діалогу з АСЕАН та Транстихоокеанським партнерством.