(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Вступ. Упродовж трьох десятиліть регіон Південного Кавказу залишається осередком політичної нестабільності та безпекової напруженості через низку збройних конфліктів. Географічне розташування регіону на перетині маршрутів зі Сходу на Захід робить його важливим для різних акторів міжнародних відносин. Серед них виділяється Російська Федерація, яка розглядає Південний Кавказ як стратегічно важливий регіон, який вона десятиліттями включає до власної сфери впливу. Водночас є інші держави, які проявляють інтерес до Південного Кавказу, зокрема Сполучені Штати Америки. Зосередження інтересів РФ і США на цій невеликій території призводить до зростання конкуренції за вплив між нами на країни регіону та впливає на регіональну геополітичну динаміку. Методи. Під час дослідження були використані такі методи: аналітичний, історичний, компаративний, контент-аналіз. Результати. Історія російської військової присутності на Південному Кавказі тягнеться з часів імперського періоду. З різними видозмінами наразі російські війська так чи інакше перебувають на території 3 південнокавказьких держав. Росія впливає як на політичну ситуацію, так і на перебіг збройних конфлікт в регіоні, часом стаючи істотним чинником зміни ситуації, як це сталося на прикладі конфліктів у Грузії. Повномасштабне вторгнення РФ в Україну призвело до переосмислення керівництвом держав регіону питання доцільності перебування іноземного війська на своїй території. Тим не менш, навіть у таких умовах РФ бореться за збереження своєї військової присутності задля збереження впливу на регіон. Така політика РФ, у свою чергу, зіштовхується з інтересами США на Південному Кавказі, які зацікавлені у послабленні впливу РФ та перехопленні регіональних ініціатив. США прагнуть мінімізувати військову присутність РФ в регіоні, тим самим вибивши у Росії вагомий важіль контролю над регіоном, та посилити власну залученість у регіональні процеси. Висновки. РФ історично має сильний вплив та стратегічні інтереси на Південному Кавказі. Військова присутність є ключовим інструментом для забезпечення впливу Росії на держави Південного Кавказу. Однак останніми десятиліттями інші гравці, зокрема США, також проявляють інтерес до регіону. США мають власні стратегічні інтереси на Південному Кавказі: забезпечення миру і стабільності, просування демократичних цінностей і боротьба з російською експансією, що створює протистояння між РФ і США за лідерство. Конфлікт між ними породжує різні виклики та суперечності, включаючи погляди на завершення конфліктів та конкуренцію в економічних та енергетичних сферах. Росія продовжить свою активну політику у регіоні, що кидає виклик для стратегічних інтересів США. Очікується, що Сполучені Штати будуть реагувати, намагаючись захистити свої інтереси та зменшити вплив РФ на Південному Кавказі.