(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Метою дослідження є вивчити як цифрова політика щодо розвитку технології та їх регулювання стає джерелом впливу та посилення пріоритетів зовнішньої політики та сформувати рекомендації щодо посилення зовнішньополітичних пріоритетів України під час війни за рахунок модернізації підходів до ведення цифрової дипломатії. Результати. Для України важливо оновити стратегію та цілі ведення цифрової дипломатії, не обмежуючи її до одного лише напряму публічної дипломатії. Важливо встановити тіснішу координацію та співпрацю між Міністерством цифрової трансформації та Міністерством зовнішніх справ України. Прогрес України в цифровий трансформаціях потрібно використовувати не як комунікаційний меседж, а як важіль впливу, який доцільно інтегрувати у роботу дипломатів при веденні двосторонніх та багатостороннії відносин. Україна має врахувати підходи ЄС до здійснення цифрової дипломатії. Технологічні рішення України є в багатьох аспектах проривними, що дає країні можливість не лише приймати стандарти від інших, але і поширювати свої. Україна має почати активніше залучатися до міжнародних платформ співпраці у сфері цифрових технологій, щоб лише посилювати свою цифрову стійкість та спроможність у війні з Росією та в той самий час послаблювати позиції ворога. В цьому – ЄС та США є ключовими партнерами, з якими має бути вибудована стала та системна співпраця як на двосторонньому рівні з урядами, спільнотами бізнесу та громадського суспільства так і на міжнародному рівні. Наукова новизна. Набуло подальшого розвитку дослідження геополітики технологій як невід’ємної частини розуміння відносин між державами на міжнародному рівні. Цифрові технології впливають на глобальну політику, стаючи джерелом сили та важелем впливу як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівнях. Практична цінність. Для України переваги цифрової трансформації стали відчуватися саме з повномасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України. Цифрові послуги Дії, розвиток цифрової інфраструктури та кібербезпеки є опорами стійкості України в інформаційній війні. Україна активно почала говорити про свої досягнення та стала прикладом такої стійкості, залучаючись в діалог про співпрацю із Європейським Союзом та Сполученими Штатами. Дане дослідження є цінним та доречним з точки зору того, як за допомогою технологій та їх регулювання можна здійснювати зовнішній вплив та будувати двосторонні та багатосторонні відносини, в той час коли конкуренція за вплив та за поширення демократичних принципів є ключовим у подоланні автократичних та тоталітарних підходів, які пропагує Росія та інші країни.