(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Вступ. Інформаційний простір КНР виявився найскладнішою ділянкою інформаційної боротьби. Особливості його внутрішнього функціонування, відсутність представництва жодного з українських ЗМІ у КНР та вплив потужних російських «партнерських» пропагандистів поставили перед українцями складні виклики та завдання. Росія роками вливала значні ресурси у формування позитивного іміджу країни та її керманича для китайського споживача інформації. До того ж, Китай останні понад десять років переймає російські методи ведення інформаційної війни проти України, особливо в період повномасштабної агресії РФ і став його активно застосовувати на міжнародній арені. Методи. Пріоритети державної інформаційної політики КНР, розглянуті на основі системного, структурно-функціонального та компаративного методів дослідження що дозволило відобразити практичний досвід політичної влади Китаю у досягненні цілей у зовнішній та внутрішній сферах. Результати. На основі проведеного політологічного аналізу державної інформаційної політики Китайської Народної Республіки (КНР), доведена провідна роль політичної ідеології Китаю у її формуванні в умовах повномасштабної російсько-української війни та, як наслідок, незворотної майбутньої зміни світового порядку, що потребує подальшого корегування сьогоднішнього стану інформаційного співробітництва України та КНР. Висновки. Міжнародні прагнення КНР втілюється при державній підтримці на рівні політичних рішень, виконавчих структур, законодавчого забезпечення та спрямованого впливу на усвідомлення суспільством нових можливостей інформаційної цивілізації. При цьому Китай активно вивчає досвід інформаційної боротьби Росії проти України та її західних союзників, охоче застосовуючи такі його методи як дезінформація та використання фейків, які стали вибраною інформаційною зброєю Пекіна. На сьогодні інформаційне співробітництво між Україною та Китаєм знаходиться у зародковому стані: населення КНР мало чого знає про Україну та про події, які відбуваються в ній; теж саме можна сказати і про українців.