(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Вступ. Метою цієї статті є опис ролі інфляції у світовій політиці як об’єктивного способу оцінки становища гегемона іншими учасниками міжнародного процесу. Для цього ми спершу впорядкуємо широкий контекст політичної дійсності на основі теорії гегемоністської стабільності, потім стисло опишемо її "білі плями" та способи їх розв’язання, а опісля на основі методу від абстрактного до конкретного перейдемо до опису проблем інфляції для держав, які претендують на високий статус. Далі особливу увагу приділимо аналізу чинника інфляції для американського гегемона. Для цього ми будемо використовувати матеріали соціального, історичного та політико-економічного характеру. Методи. У процесі дослідження було застосовано аналітичний, соціологічний, метод від абстрактного до конкретного, порівняльний, системний, функціональний та історичний. Результати. Епідемія 2020 р. різко посилила інфляційні процеси, оскільки не всі економіки після карантину відкрилися одночасно, що ускладнило глобальні ланцюжки поставок, тоді як зростання рівня боргу до максимальних значень завдало безповоротної шкоди майбутнім перспективам зростання. По суті, у сучасних умовах інфляція починає працювати як механізм, що дозволяє довільно та несправедливо забирати в одних, водночас віддаючи іншим, що посилює внутрішньодержавну політичну поляризацію. Появу в електоральному полі ревізіоністів типу Б. Сандерса або Д. Трампа, які усувають глобалістів від влади через вибори, можна розглядати як доказ, що підтверджує цю теорію. Висновки. Як висновок зазначимо, що інфляція заважає довірі, а також руйнує суспільство країни-гегемона, яка зазнає великих витрат з підтримання світової стабільності. Інфляція проти гегемона діє не прямо, а сприяє непрямому обмеженню можливостей. Хоча можна жити з високою інфляцією роками, навіть десятиліттями. Проте інфляція може призвести до вкрай нерівного суспільства, яке почне приводити до влади політиків ізоляціоністського спрямування. Але в умовах неконтрольованої інфляції військові бюджети скорочуються й ускладнюють виконання політичних зобов’язань щодо фінансування військової діяльності, закупівлі нового озброєння та підтримки військового персоналу.