(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Пандемія COVID-19, війна в Україні, енергетичні кризи та геополітична нестабільність продемонстрували вразливість внутрішнього ринку ЄС. Односторонні заходи держав-членів, такі як експортні обмеження та блокування транзиту, спричинили порушення ланцюгів постачання. У відповідь ЄС ухвалив Регламент (ЄС) 2024/2747 (Internal Market Emergency and Resilience Act, IMERA), що створює систему кризового управління, яка мінімізує фрагментацію ринку, гарантує безперебійний обіг товарів і послуг та обмежує можливості національного втручання під час надзвичайних ситуацій. Регламент встановлює три рівні реагування: режим підготовки, режим пильності та режим надзвичайної ситуації, а також передбачає запровадження єдиного механізму координації дій держав-членів. Ключовим положенням є заборона національних обмежень у внутрішній торгівлі (ст. 7 IMERA), що усуває ризики експортних бар’єрів, збоїв у постачанні критичних товарів та дискримінаційних заходів. Методи дослідження включають аналіз законодавчих актів ЄС, порівняльно-правовий підхід та оцінку практичних наслідків IMERA. Досліджено вплив регламенту на функціонування внутрішнього ринку, координацію торговельної політики ЄС та механізми реагування на кризові ситуації. Висновки свідчать, що IMERA є стратегічним інструментом ЄС для підтримки безперервного функціонування внутрішнього ринку під час криз. Регламент запобігає неконтрольованим національним втручанням, забезпечує узгодженість політики держав-членів і сприяє стабільності постачань товарів та послуг у межах ЄС. Запровадження пріоритетних запитів до економічних операторів та спільних закупівель механізмів покращує готовність ЄС до майбутніх криз. Крім того, положення про енергетичну безпеку та стратегічне управління ресурсами посилюють стійкість ринку. Незважаючи на те, що регламент орієнтований на внутрішній ринок ЄС, він матиме непрямий вплив на торговельних партнерів, таких як Україна, яка інтегрована в європейські постачальні ланцюги. Обмеження національних торговельних бар’єрів в ЄС гарантують стабільність поставок критичних товарів та забезпечують більш передбачувані умови для зовнішніх партнерів. Подальші дослідження мають оцінити ефективність правозастосування IMERA та його вплив на кризове управління у довгостроковій перспективі.