(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Анотація. Дана стаття присвячена аналізу еволюції двосторонніх відносин між Китайською Народною Республікою та Сполученими Штатами Америки в історичній перспективі, з акцентом на трансформацію відносин від конфронтації до стратегічної взаємодії. У дослідженні розглядається концепція «нового типу відносин між великими країнами» як основа для розуміння сучасних китайсько-американських відносин, особливо в контексті дилеми безпеки. У даному дослідженні аналізуються ключові віхи дипломатичної взаємодії, економічної взаємозалежності та геополітичної конкуренції між двома країнами. Також, стаття оцінює вплив концепції «нового типу відносин між великими країнами» на сучасні двосторонні відносини, розглядаються її основні теоретичні засади та практичні наслідки для китайсько-американських відносин. Abstract. This article analyses the evolution of bilateral relations between the People’s Republic of China and the United States of America from a historical perspective, with a focus on the transformation of relations from confrontation to strategic cooperation. The study examines the concept of a ‘new type of great power relationship’ as a basis for understanding contemporary Sino-US relations, especially in the context of the security dilemma. This study analyses the key milestones of diplomatic interaction, economic interdependence and geopolitical competition between the two countries. The article also assesses the impact of the concept of ‘new type of great power relations’ on contemporary bilateral relations, examining its main theoretical foundations and practical implications for Sino-US relations.