(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Вступ. На основі ретроспективного аналізу особливостей, основних пріоритетів, механізмів реалізації близькосхідної політики першої адміністрації Д.Трампа здійснюється прогностичний аналіз політики США на Близькому Сході за другої адміністрації Дональда Трампа. Методи. Використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема системний підхід, структурно-функціональний аналіз, компаративний аналіз, історико-порівняльний та аналітико-прогностичний методи. Результати. Визначено і проаналізовано концептуально-теоретичні і доктринальні засади близькосхідної політики Д.Трампа. З’ясовано основні засоби реалізації геополітичних та геоекономічних інтересів США на Близькому Сході та надано оцінку ефективності цих засобів та ступені їх відповідності заявленій меті. З’ясовується специфіка позиції адміністрації Д.Трампа з основних регіональних проблем, зокрема протидії міжнародному тероризму, арабо-ізраїльському та палестино-ізраїльському врегулюванню, сирійській кризі, проблемі нерозповсюдження ЗМЗ. Висновки. Лідерство США як системо-утворюючого елемента Близькосхідної регіональної системи, який визначав головні напрями руху країн регіону, залишається в минулому, вони вже не визначають основні напрями її трансформації, що стає наслідком не стільки впливу суб’єктивних чинників, скільки об’єктивних процесів глобальних та регіональних трансформацій.Доведено, що близькосхідна політика Д. Трампа спрямована на те, щоб створити зручний для США баланс сил і маніпулювати ним для забезпечення власних інтересів. Близькосхідна політика адміністрацій Д.Трампа буде мати спадкоємний характер та реалізовуватить і на другому терміні його перебування у Білому Домі.