(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Вступ. Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) – регіональне об’єднання 10 країн, а саме: Індонезії, Малайзії, Сінгапуру, Філіппін, Таїланду, Брунею, В’єтнаму, Лаосу, М’янми та Камбоджі. Дана Асоціація спромоглася не тільки забезпечити мир та стабільність у Південно-Східній Азії (ПСА), а й відіграти провідну роль у встановленні та поступі безпекової архітектури в Азійсько-Тихоокеанському регіоні (АТР) через просування кооперативної безпеки. У зв’язку з цим виникає потреба проаналізувати основи функціонування АСЕАН та її безпекової політики, що втілюється через Політико-Безпекову Спільноту АСЕАН – ключову структуру, де сходиться вся політична та безпекова діяльність АСЕАН. Однак виникає питання щодо засад діяльності даної Політико-Безпекової Спільноти, її створення, розвитку та перспектив подальшого функціонування у безпековому середовищі Азійсько-Тихоокеанського регіону. Методи. Під час дослідження були використані такі методи: проблемно-хронологічний та порівняльний аналіз. Результати. Нормативно-правові документи Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), такі як Балійські Декларації, Хартія АСЕАН та Концепції розбудови Політико-Безпекової Спільноти АСЕАН створили фундамент для функціонування та розвитку Політико-Безпекової Спільноти АСЕАН (ПБСА). Ці документи забезпечують нормативну основу для кооперативної безпеки та визначають її принципи у діяльності АСЕАН. Політико-Безпекова Спільнота АСЕАН продемонструвала здатність адаптуватися до змін у регіональній та глобальній безпековій обстановці. Це включає розширення її ролі від регіонального до глобального рівня, особливо у сфері транскордонних викликів. Висновки. Політико-Безпекова Спільнота АСЕАН продовжує свій розвиток відповідно до Концепції розбудови Політико-Безпекової Спільноти АСЕАН на 2016-2025 роки. Цей процес передбачає довготривалість та посилення політико-безпекового співробітництва Асоціації країн Південно-Східної Азії, що матиме вплив на безпеку ширшого Азійсько-Тихоокеанського регіону в середньо- та довгостроковій перспективі.