(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
В с т у п . Протягом всього новітнього періоду історії міжнародних відносин її невід’ємним складником є міжетнічні конфлікти, які зумовлені невирішеністю цілого комплексу питань міжнаціональних або міжконфесійних відносин як всередині країн, так і в міждержавних взаєминах. Не винятком у цьому сенсі є й Західна Європа, де крім міжетнічного напруження, що породжується міграційною кризою, існує ціла низка проблем невизначеності статусу і прав автохтонних етнічних меншин. Кейс Південного Тіролю становить позитивний приклад розв’язання означених проблем. М е т о д и . В основу дослідження було покладено поєднання методів політичного реалізму та історизму, заснованого на вивченні виникнення, формування та розвитку національно-етнічного питання у Південному Тіролі у хронологічній послідовності. Р е з у л ь т а т и . Детально розглянуто еволюцію південнотірольської проблеми, шляхи і засоби її врегулювання у новітній період – як у політичному, так і правовому полі. Ви с н о в к и . Проблема міжетнічних відносин у Південному Тіролі, має високу вірогідність всебічного розв’язання передусім завдяки застосуванню Австрією та Італією належних демократичних механізмів, які враховують як державні інтереси, так і права етнічних меншин, що проживають на їхній території. Background. Ethnic conflicts provoked by unsolved complex issues in international and interfaith relations both between and within states have been an integral part of contemporary history of international relations. West Europe is no exception in this particular case, because, besides ethnic tensions caused by migration crisis, it bestows a series of issues concerning disputed status of native ethnic minorities. The South Tirol case shows how these issues can be solved. Methods. The research combines political realism and historical method which is based on chronologically studying the emerging, shaping and developing national and ethnic issue in South Tirol. Results. The evolution of the South Tirol case and ways of its resolving in contemporary history (politically and legally) has been examined. Conclusion. The ethnic issues of South Tirol can be effectively solved when Austria and Italy apply relevant democratic mechanisms which take both national interests and national minority rights residing on their respective territories into account.