(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Анотація. Дана стаття присвячена аналізу еволюції зовнішньої політики Китайської Народної Республіки (КНР) у період кінця XX - початку XXI століття, з акцентом на концепцію "мирного піднесення" (пізніше "мирного розвитку") як ключового елемента зовнішньополітичної стратегії Китаюпротягом цього періоду. Дослідження охоплює період правління Цзян Цземіна (1993-2003) та Ху Цзіньтао (2003-2013), аналізуючи їхні зовнішньополітичні ініціативи, економічні реформи та вплив на геополітичне позиціонування КНР. У статті розглядаються ключові аспекти концепції «мирного піднесення», подальший перехід до концепції «мирного розвитку», а також оцінюється вплив концепції на формування зовнішньополітичних стратегій КНР, її основні теоретичні засади та практичні наслідки для глобальної інтеграції Китаю.