(untitled) (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Анотація У статті досліджено трансформацію конкуренції між Російською Федерацією та Китайською Народною Республікою в Центральній Азії після 2022 р. Аналіз охоплює шість взаємопов’язаних сфер: безпекову, економічну, енергетичну, логістичну, міграційну та технологічну. Встановлено, що РФ зберігає роль силового гаранта, тоді як КНР посилює економічну та технологічну присутність, формуючи асиметричний дуумвірат. Особлива увага приділяється впливу санкцій проти Росії, розширенню китайських енергетичних і транспортних проєктів та посиленню подвійної технологічної залежності держав регіону. Зроблено висновок, що багатовекторні стратегії Казахстану й Узбекистану, а також залучення США, ЄС і Туреччини можуть стримувати монопольні претензії великих держав. Для України відкриваються можливості участі у TransCaspian International Transport Route, нарощування експорту агропродукції та ІТ, а також розбудови формату C5+UA.