АЗЕРБАЙДЖАНСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ВІДНОСИНИ: РОЗВИТОК, СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Стаття присвячена історії українсько-азербайджанських відносин. У статті розглядаються питання політичного, економічного та культурного співробітництва. Матеріали статті також торкаються проблеми сучасного стану двосторонніх відносин.З’ясоване, що сьогодні в українсько-азербайджанських відносинах є кілька «точок відліку» – військово-технічне співробітництво, постачання та транзит енергоресурсів, конфлікти з РФ, а також позиція щодо Криму, відносини в рамках ГУАМ і Східне партнерство. Пдкреслено, що розвиток українсько-азербайджанських економічних відносин має велике значення, що зумовлено насамперед особливим геополітичним становищем обох країн.Розглянуто позицію Азербайджану в українсько-російській війні, а також перспективи військового співробітництва двох держав, окреслено прогнозовані напрямки подальшої співпраці на найближчу та довгострокову перспективи.
Keywords: двосторонні відносини, Азербайджан, українська політика, регіональне співробітництво.