ГРОШОВІ ПЕРЕКАЗИ УКРАЇНСЬКИХ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ З КРАЇН ЄС В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ СЬОГОДЕННЯ (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Грошові перекази трудових мігрантів часто виступають «рятувальним жилетом» для багатьох сімей і спільнот у країнах, що розвиваються, які перебувають у складних умовах. Грошові перекази використовуються безпосередньо для забезпечення сімей їжею, доступу до медичних послуг і якісної освіти, а також чистої води та санітарії. Порівняно з іноземною допомогою, грошові перекази є важливим і прямим засобом досягнення прискореного скорочення бідності. Дійсно, існують переконливі та однозначні докази, які підтверджують аргумент, що грошові перекази зменшують бідність у країнах, що розвиваються. З одного боку, грошові перекази можуть позитивно впливати на зростання через інвестиції та доступ до кредитів, зростання нових малих підприємств і сприяння підприємництву шляхом послаблення кредитних обмежень, що є поширеним явищем у неформальному секторі країн, що розвиваються. З іншого боку, грошові перекази можуть завдати шкоди економіці одержувачів, сприяючи демонстративному споживанню та перешкоджаючи заощадженням. Крім того, для низькооплачуваних працівників, які отримують грошові перекази, якщо сума переказів перевищує очікуваний заробіток одержувачів від роботи, цей зовнішній потік доходу може перешкоджати участі в робочій силі, викликати добровільне безробіття та сприяти розвитку культури залежності в країнах-одержувачах.Потоки грошових переказів часто відіграють антициклічну роль: тобто вони зберігаються під час несприятливих подій у країнах-одержувачах. Незважаючи на кризу COVID-19 і політичну нестабільність, загальний обсяг грошових переказів продовжує зростати. Російська війна проти України спричинила велику гуманітарну катастрофу та кризу біженців. З початку війни з України виїхало та залишилось в Європі понад 8 мільйонів біженців, що були додані до глобальної кількості проживаючих українців за межами України. В умовах зростаючої гуманітарної кризи, спричиненої неспровокованою агресією Росії проти України, грошові перекази від українців у ЄС є життєво важливим способом забезпечення сім’ї та рідних засобами для існування.
Keywords: міжнародна міграція робочої сили, грошові перекази трудових мігрантів, приймаючі країни, країни походження мігрантів, прямі іноземні інвестиції, ВВП, ЄС