КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ У СИСТЕМІ КОРПОРАТИВНОГО УРЯДУВАННЯ БАГАТОНАЦІОНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Мета статті – узагальнити та представити фундаментальні тенденції останнього десятиліття, пов'язані з формуванням ролі та місця ризик-менеджменту у системі корпоративного урядування багатонаціональних підприємств (БНП).Аналіз базується на останніх дослідженнях провідних міжнародних дослідників, таких як американські вчені: Уоррен Бенніс, Берт Нанус, Х'ю Гроув та Лоренцо Пателлі, британські вчені: Мінгжу Ванг, Елізабет Келан та Кевін Кроулі, міжнародні організації: Базельський комітет з банківського нагляду, Група тридцяти, Інститут міжнародних фінансів та Організація економічного співробітництва та розвитку. Проведений аналіз чітко вказує, що невдачі в управлінні ризиками БНП протягом багатьох років призводили до катастрофічних збитків у різних галузях, коли як у енергетичному секторі такі невдачі призводили не тільки до фінансових, але і до суттєвих екологічних наслідків. Серед найбільш значущих інцидентів можна виділити аварії на нафтовій платформі "Глибоководний горизонт" (Deepwater Horizon) британського нафтогазового БНП ВР у 2010 році в Мексиканській затоці та японській АЕС Фукусіма-1 у 2011 році. Часто цим невдачам також сприяли збої в корпоративному урядуванні, коли ради директорів не повною мірою оцінювали ризики, на які йшли БНП, та/або недосконалі системи управління ризиками.Таким чином, концептуалізація ризик-менеджменту у системі корпоративного урядування БНП стає важливою складовою досягнення середньо- та довгострокових стратегічних цілей БНП в умовах зростаючої макроекономічної та геополітичної невизначеності.
Keywords: ризик-менеджмент, управління ризиками, корпоративне урядування