ЗАХИСТ КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ В УМОВАХ АГРЕСІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Присвячено проблемі захисту культурних цінностей під час здійснення РФ агресії проти України. Проаналізовано Гаазьку конвенцію 1954 року про захист культурних цінностей та деякі інші конвенції і можливості їх застосування у цьому збройному конфлікті. Аналізуються факти, що свідчать про неодноразове порушення РФ норм міжнародних договорів та конвенцій, які стосуються захисту культурних цінностей. Окремо розглядаються питання міжнародно- правової відповідальності РФ за шкоду, завдану об'єктам культурної спадщини України.
Keywords: культурні цінності, міжнародно-правовий захист, Гаазька конвенція, Другий протокол, міжнародно-правова відповідальність