ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ НЕОБАНКІВ У ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОМУ ФІНАНСОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Визначено загальні тенденції розвитку необанків. Встановлено, що рівень проникнення онлайн-банкінгу в країнах Європи коливається від 15 % до 96 % (Норвегія, Данія, Швеція, Фінляндія). Визначено початок розвитку необанкінгу та сукупність інноваційних банківських установ, що здійснюють діяльність виключно в мережі "Інтернет". На прикладі кейсу Dukascopy Bank проведено аналіз практичних аспектів діяльності необанків у високотехнологічному фінансовому середовищі. Встановлено, що цифрова модель необанків є основою забезпечення стійкості у такому середовищі. Крім цього, цифрові моделі та технологічні рішення забезпечують у короткостроковій перспективі прибутковість та позитивні фінансові результати. Мобільний роздрібний банкінг забезпечує віртуальним банкам стабільний розвиток діяльності та зростання. Приватна криптовалюта, яка стала можливою завдяки технологічним рішенням, є додатковим продуктом для залучення клієнтів та диверсифікації доходів.
Keywords: онлайн-банкінг, необанки, технологічні рішення необанків, віртуальні банки, мобільний банкінг