ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ЦИФРОВИХ БАНКІВ (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Охарактеризовано сучасний стан впровадження хмарних технологій у банківській індустрії. З огляду на об'єктивні переваги використання хмари одночасно виникають нові виклики та ризики. Оскільки питання безпеки вважаються найбільш важливою перешкодою для впровадження хмарних рішень, проаналізовано особливості операційних хмарних моделей, які найбільше відповідають потребам банківського бізнесу. Визначено основні причини для переносу операційного навантаження у хмару. Досліджено зростаючий вплив хмарних технологій на банківські бізнес-моделі, які обумовлюють успішність у новій цифровій реальності.
Keywords: діджиталізація, фінтех, цифровий доступ до фінансових послуг, хмарні технології, хмарні рішення, цифрові банки і хмарні операційні моделі