ОСНОВНІ ВИКЛИКИ І ПРІОРИТЕТИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ РАДИ ЄВРОПИ У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ТА СВОБОДИ ВИРАЖЕННЯ ПОГЛЯДІВ (Вісник: Міжнародні відносини, 2021)
Проаналізовано виклики і пріоритети інформаційної політики Ради Європи у сфері інформаційної безпеки та свободи вираження поглядів. Аналіз базується на останніх дослідженнях провідних міжнародних дослідників, спеціалізованих органів РЄ та університетів. Основні виклики в інформаційній політиці Ради Європи пов'язані із забезпеченням інформаційної безпеки в епоху глобальних інформаційно-технологічних інновацій. В основі всієї діяльності Ради Європи лежить правозахисний акт – Європейська конвенція про захист прав людини й основних свобод (ЄКПЛ; скороч. – Європейська конвенція з прав людини). Зазначений регіональний документ є обов'язковим актом для регулювання інформаційної політики, а також забезпечення інформаційної безпеки держав – учасниць Ради Європи, що зобов'язали- ся захищати встановлені в ній права, серед яких і право на свободу вираження поглядів. Підкреслено, що ЄКПЛ є юридично обов'язковим договором, що в більшості країн континенту має майже конституційний статус.
Keywords: Рада Європи, інформаційна політика, інформаційна безпека