ФІНАНСУВАННЯ НАУКИ І ДОСЛІДЖЕНЬ ЗА КОРДОНОМ: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ (Вісник: Міжнародні відносини, 2021)
Проаналізовано проблеми забезпечення розвитку інновацій у країнах світу в умовах інформаційного суспільства. Саме інноваційний процес, у якому задіяні інтелект, досвід, знання, цінності, дозволяє багатьом країнам використовувати ці переваги та забезпечувати високі позиції у глобальній конкуренції. Оскільки інновації стають потужним фактором економічного зростання й забезпечення міжнародної конкурентоспроможності, то національні уряди приділяють особливу увагу проблемам науково-технічного розвитку шляхом концентрації фінансових, інтелектуальних і науково-дослідних ресурсів.Для забезпечення інноваційного розвитку країни світу мобілізують як внутрішні ресурси – фінанси, людський, інтелектуальний та креативний капітал, бізнес, так і використовують зовнішні чинники – міжнародну науково-технічну кооперацію, міжнародні альянси, багатонаціональні корпорації, глобальні ланцюги створення вартості тощо. В умовах глобальної конкуренції змінюються фактори, що забезпечують інноваційне зростання і конкурентоспроможність держав на світових ринках. Одним з найважливіших факторів стає фінансування наукових досліджень і розробок.Зазначені проблеми особливо актуальні для України, оскільки саме інноваційна модель розвитку уможливить перехід на новий технологічний рівень, забезпечить стійке економічне зростання і конкурентні позиції на світовому ринку інновацій, а також створення нових робочих місць у нових наукоємних галузях, що сприятиме зростанню зайнятості і добробуту громадян.
Keywords: інформаційного суспільства, інноваційний розвиток, фінансування наукових досліджень і розробок, фонди, гранти