ФОРМУВАННЯ ТИМЧАСОВИХ СИЛ ООН У ЛІВАНІ-II: ПЕРЕГОВОРНИЙ АСПЕКТ (Вісник: Міжнародні відносини, 2021)
Присвячено дослідженню переговорного процесу в багатосторонньому (у межах Ради Безпеки ООН, Європейського Союзу) та двосторонньому (безпосередні учасники конфлікту та зацікавлені сторони, ООН і країни – постачальниці контингентів у миротворчих операціях ООН) форматах щодо формування 2006 р. Тимчасових сил ООН у Лівані-II (ТСООНЛ-II). Особливу увагу сфокусовано на аналізі двох підходів до врегулювання конфлікту, спричиненого військовою операцією Ізраїлю 2006 р. проти "Хезболли", і, відповідно, підходу до формування миротворчих сил (щодо їхнього складу, мандату, оперативного командування), що були репрезентовані Ізраїлем, США, Великою Британією, з одного боку, та Ліваном і Францією, з іншого. Доведено, що формування ТСООНЛ-II стало наслідком досягнення компромісу у процесі переговорів.
Keywords: операція з підтримання миру, ООН, Ліван, переговори