ОФІЦІЙНА ІМІДЖЕВА КОМУНІКАЦІЇ КИТАЮ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇТА ЇЇ ВПЛИВ НА ВІДНОСИНИ МІЖ ДВОМА КРАЇНАМИ (Вісник: Міжнародні відносини, 2022)
Розглянуто практику використання таких форматів інформаційного просування, як "академічні журнали", "соціальні мережі" та "традиційні ЗМК" для підтримки офіційного іміджу Китаю, зокрема в українському інформаційному просторі під час пандемії COVID-19 (хронологічні рамки). Проаналізовано оцінки українських експертів у галузі китайсько-українських відносин та міжнародних комунікацій з питань формування іміджу Китаю серед громадян України. Під час коронакризи робота зі зв'язків із громадськістю Китаю в Україні досягла того, що Китаю вдалося уникнути тотальних звинувачень як "держави винуватця" світової пандемічної кризи. Автори зазначають, що поширення іміджевої інформації про Китай в Україні перебуває лише на початковому етапі. Зроблено висновок, що на той час урядом Китаю не було поставлено окремого завдання перед відповідними китайськими комунікаційними організаціями та установами, що мають сприяти активізації участі широкої української аудиторії у розвитку китайсько-українських відносин. Таким чином, деякі стереотипи про Китай продовжуватимуть домінувати у колективній свідомості українських громадян. Негативні стереотипи про Китай посилювалися у зв'язку з критичною інформацією в українських медіа щодо якості вакцини CoronaVac виробництва компанії Sinovac, яка надходила до України. Це частина світової конкуренції за ринки збуту вакцин. Ситуація ускладнилася внаслідок кризи щодо "Мотор Січ". Отже, інформаційна робота має проходити без посередництва третіх країн, насамперед Росії, яка веде війну проти України і не зацікавлена у формуванні союзницьких відносин України з будь-якою державою, а особливо з таким світовим лідером, як Китай.
Keywords: Міжнародна комунікація, пандемії COVID-19, офіційна іміджева комунікація, національні медіа, громадська думка, стереотипне мислення.