ЛОКАЛЬНІ ТА МІЖНАРОДНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ДОХІДНОСТЕЙНА ФІНАНСОВИХ РИНКАХ:ЕВОЛЮЦІЯ МОДЕЛЕЙ ОЦІНЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРЕМІЙ (Вісник: Міжнародні відносини, 2021)
Здійснено ретроспективний аналіз моделей оцінювання інвестиційних премій, визначено їхнє місце в сучасній теорії міжнародного портфельного інвестування. Виявлено основні етапи еволюції цих моделей, передусім з погляду врахування в цих моделях локальних і міжнародних чинників формування очікуваних дохідностей, визначено ключові особливості цих етапів. Обґрунтовано домінування в межах концепції оцінювання очікуваних дохідностей моделі САРМ, на якій і базується переважна частина еволюції цього напряму розвитку науки в галузі, зокрема й модель з нульовою бетою та міжчасова модель. Ідентифіковано гносеологічні умови виникнення та розвитку моделей з урахуванням міжнародних факторів премій цінних паперів. Особливу увагу приділено моделям, що враховують чинник валютного ризику – один із ключових чинників очікуваних дохідностей в умовах міжнародного інвестиційного середовища. Визначено основні події, що відбувалися у світовому господарстві й актуалізували необхідність урахування валютних ризиків під час оцінювання інвестиційних премій. Розглянуто міжнародну модель оцінювання капітальних активів як таку, що най- більш яскраво інкорпорує чинник валютних ризиків під час оцінювання очікуваних дохідностей. Проведено порівняльний аналіз міжнародної САРМ та підходу до застосування традиційної моделі в умовах міжнародного ринку. І хоча очевидних переваг жодної з них не встановлено, емпірично останній є набагато зручнішим у застосуванні і використовується значно частіше. Наведено обґрунтування методологічної пріоритетності використання терміна "премія" радше ніж терміна "очікувана дохідність", індиферентності в зазначеному контексті понять "ціна" й "очікувана дохідність".
Keywords: портфельна парадигма міжнародного інвестування, інвестиційна премія цінного паперу, модель оці- нювання капітальних активів (САРМ), концепція оцінювання очікуваних дохідностей, валютний ризик, міжнародні чин- ники інвестиційних премій, безризикова дохідність, міжчасова CAPM, модель із нульовою бетою, теорема двох фондів, міжнародна САРМ