СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ АНАЛІЗУ ПОВЕДІНКИ СПОЖИВАЧІВ У ЦИФРОВОМУ МАРКЕТИНГУ (Вісник: Міжнародні відносини, 2021)
Розглянуто сучасні світові тренди в цифровому маркетингу, а саме цифрові технології, такі як гіперавтоматизація, штучний інтелект, доповнена та віртуальна реальність, Internet of Behaviors, Big Data. Особливу увагу приділено інструментам вебаналітики і практиці їхнього застосування для аналізу поведінки споживачів у міжнародному бізнесі. Нині маркетинг розвивається в напрямі технологічної та когнітивної галузей, для нього розроблять ІТ-рішення, що дозволяють аналізувати великі обсяги інформації за короткий проміжок часу, структурувати їх і розробляти на цій основі стратегії бізнесу. Big Data, наприклад, допомагають аналізувати такі різні види даних, як: статичні – персональна інформація з демографією, real-time – пересування по геолокації, історія транзакцій, бехівеоральні – дії на сторонніх сайтах і в соціальних мережах, а також прогнозують результати стратегічних рішень. Найвідомішими системами вебаналітики вважають Google Analytics і Яндекс.Метрика. Google Analytics дозволяє з легкістю аналізувати поведінкові метрики, що поліпшує якість ресурсу або цифрової реклами та сприяє ефективному інтернет-просуванню. Яндекс.Метрика та її інструмент Вебвізор дозволяє переглядати дії користувачів у режимі відео: рухи курсора мишки, кліки, скролінг, заповнення форм, що допомагає знаходити проблемні місця в користуванні вебсайтом і краще розуміти поведінку відвідувачів. Також розглянуто різні технічні, кількісні та якісні інструменти вебаналітики, за домопогою яких можна проаналізувати дані сайту за певними параметрами, усунути можливі помилки у структурі, зробити його зручнішим для відвідувачів, сформулювати маркетингову стратегію.
Keywords: цифровий маркетинг, поведінка споживачів, Big Data, вебаналітика