РІШЕННЯ МІЖНАРОДНОГО КОМЕРЦІЙНОГО АРБІТРАЖУ, ЯК ПІДСТАВА ВІДСТУПУ АДМІНІСТРАТИВНИМ СУДОМВІД ПРИНЦИПІВ ОПОДАТКУВАННЯ В УКРАЇНІ (Вісник: Міжнародні відносини, 2020)
Проаналізовано можливий вплив обставин, встановлених у рішенні міжнародного комерційного арбітражу (преюдиція) на позицію податкового органу щодо правомірності використання нових податків, уведених з порушенням принципу стабільності оподаткування, наведено приклади судової практики. Порушення принципів оподаткування призводить до виникнення численних податкових спорів в Україні, суди у яких мають дотримуватись єдиного підходу до обов'язковості для платників податків відповідних змін, що прийняті із порушенням зокрема й принципу стабільності. Рішення міжнародних комерційних арбітражів не можуть бути преюдицією для відступу від існуючої практики незастосування нових податків, уведених з порушенням принципу стабільності оподаткування на користь податкового органу.
Keywords: рішення міжнародного комерційного арбітражу, преюдиція, принцип стабільності, публічно-право- вий спір, податковий спір