ГЕНЕЗИС НОВІТНІХ ВИКЛИКІВ ГЛОБАЛЬНОГО РИНКУ ПРАЦІ (Вісник: Міжнародні відносини, 2021)
Проведено дослідження новітніх викликів на глобальному ринку праці та розглянуто їхній вплив на міжнародні міграційні процеси, а також запропоновано вектор пошуку шляхів нівелювання зазначених викликів. Виділено такі поточні виклики на світовому ринку праці, як цифровізація, глобалізація та регіоналізація, неопротекціонізм, урбанізація, зміни клімату, старіння населення, тенденція до скорочення робочого часу з огляду на нові технології, роботизація. Окрему увагу приділено новим проблемам, до яких належать карантинні обмеження, спровоковані пандемією CoViD-19. Водночас зазначені тенденції підводять до того, що загалом найвигіднішими інвестиціями натепер (та, вірогідно, і надалі) є інвестиції в людський капітал. Пропонована стаття є складовою частиною дослідження впливу міжнародної трудової міграції на формування нового геоекономічного простору.
Keywords: глобальний ринок праці, міжнародна міграція, трудова міграція, CoViD-19