ПОЛІТИЗАЦІЯ ШИЇТСЬКОЇ ОБЩИНИ В ЛІВАНІ (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Стаття присвячена дослідженню процесу політизації шиїтської общини Лівану в період з утворення в 1920 р. Великого Лівану та проголошення в 1943 р. незалежності Лівану до закінчення ліванської громадянської війни в 1990 р. Проаналізовано чинники, які визначили специфіку процесу політизації шиїтської общини на кожному із етапів становлення та розвитку ліванської держави, політична система якої заснована на принципах конфесіоналізму. Автор приходить до висновку, що до кінця 1960-середини 1970-х рр. політична мобілізація шиїтської общини здійснювалася традиційними політичними лідерами (зуама), насамперед, на засадах патронатно-клієнтних відносин. Акцентовано увагу на тому, що в умовах громадянської війни в Лівані (1975-1990) та посилення впливу зовнішнього чинника (зокрема, шиїтської революції 1979 р. в Ірані) формування політичної свідомості шиїтів відбувалося під значним впливом таких організацій, як Амаль та Хезболлах, які запропонували різне бачення ролі шиїтської общини в ліванському соціумі.The article is devoted to the study of the process of politicization of the Shiite community in Lebanon in the period from the formation of the Great Lebanon in 1920 and the declaration of Lebanese independence in 1943 to the end of the Lebanese Civil War in 1990. The article analyses the factors that determined the specifics of the process of politicization of the Shiite community at each stage of the formation and development of the Lebanese state, the political system of which is based on the principles of confessionalism. The author concludes that until the late 1960s and mid-1970s, the political mobilization of the Shiite community was carried out by traditional political leaders (zu'ama'), primary via patron-client relationship. Attention is focused on the fact that in presence of civil war in Lebanon (1975-1990) and the increasing influence of the external factors (in particular, the 1979 Shiite revolution in Iran), the formation of the Shiite political consciousness was significantly influenced by such organizations as Amal and Hezbollah, which offered a different vision of the role of the Shiite community in Lebanese society.
Keywords: шиїти, Ліван, «конфесійна система», політизація общини, Амаль, Хезболлах; Shiites, Lebanon, confenssional system, politization of the community, Amal, Hezbollah