АНАЛІЗ ТРЕНДІВ У ТРАНСФЕРІ ТЕХНОЛОГІЙ ПОДВІЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯУ ГЛОБАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Анотація. За останні десятиліття сформувалась міжнародна система експортного контролю як військової продукції, так і ТПП. Через об’єктивні причини ця система постійно змінюються, що вимагає відповідної адаптації національного законодавства й адміністративних механізмів. З огляду на це, важливим науково-практичним завданням є дослідження тенденцій розвитку міжнародної системи експортного контролю, зокрема стосовно ТПП. Це необхідно для розробки заходів щодо поглиблення міжнародного співробітництва та підвищення ефективності експортного контролю ТПП на національному рівні. У статті уточнено сутність та особливості здійснення експортного контролю технологій подвійного призначення. Розглянуто основні роботи українських науковців В. Бегми, М. Будніка, С. Галаки, О. Гришуткіна, С. Кондратова, Г. Перепелиці, О. Сівера, Н. Скляра, В. Хаустова, А. Шевцова, А. Шехова, В. Шумбасова та ін.  Обґрунтовано зростання значущості міжнародного співробітництва у цій сфері. Охарактеризовано міжнародні режими експортного контролю технологій подвійного призначення (Комітет Цангера, Група ядерних постачальників, Режим контролю ракетних технологій, Австралійська група, Вассенаарські домовленості), членом яких є Україна. Визначено тенденції розвитку системи, що утворюється цими режимами.  In recent decades, an international system of export control of both military products and TPP has been formed. Due to objective reasons, this system is constantly changing, which requires appropriate adaptation of national legislation and administrative mechanisms. In view of this, an important scientific and practical task is the study of trends in the development of the international export control system, in particular in relation to the TPP. This is necessary for the development of measures aimed at deepening international cooperation and increasing the effectiveness of TPP export control at the national level. The article specifies the essence and features of the implementation of export control of dual-purpose technologies. The main works of Ukrainian scientists are covered V. Begma, M. Budnik, S. Halaka, O. Hryshutkin, S. Kondratov, H. Perepelitsa, O. Siver, N. Sklyar, V. Khaustov, A. Shevtsov, A. Shekhov, V. Shumbasova. The growing importance of international cooperation in this area is substantiated. International export control regimes for dual-use technologies (Zanger Committee, Nuclear Suppliers Group, Missile Technology Control Regime, Australian Group, Wassenaar Agreements), of which Ukraine is a member, are characterized. Development trends of the system formed by these regimes are determined.
Keywords: технології подвійного призначення, МАГАТЕ, ядерна зброя, кіберзброя, біологічна зброя, експортний контроль