ОСОБЛИВОСТІ ІРЛАНДСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІта УЧАСТЬ ІРЛАНДСЬКОЇ ДІАСПОРИ у ПОЛІТИЧНОМУ ПРОЦЕСІ в США (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Вступ.Наприкінці ХІХ ст. та на початку ХХ ст. американці ірландського походження стали потужною політичною силою у містах США. Грунтуючись на принципах лояльності до особистості та організації, вони допомогли створити так звані "політичні машини", що здатні отримати голоси на різних виборах. Історії Ірландії та США переплітаються внаслідок міграції, торгових та економічних зв'язків, а також дипломатичного тиску з боку урядів та недержавних суб'єктів. Дві молоді нації поєднала спільна історія британського колоніалізму. Методи. В методологічну основу дослідження покладено принципи історизму та об'єктивності. Було застосовано системний підхід, що дозволив вивчити ірландську діаспору як систему, що динамічно розвиватиметься і складається з елементів, які взаємопов'язані та впливають один на одного. Було застосовано такі методи дослідження: аналізу та синтезу,  історичний, порівняльний методи, загальнонаціональні опитування, моделювання проблем етнополітичної сфери, аналіз документів Ірландії та США з проблем етнополітики та лобізму.  Результати. Сьогодні, ірландська діаспора бере активну участь у політичному процесі США. Представники ірландського етносу зіграли одну з ключових ролей у процесі формування американської нації та державності. Ірландська лобістська система побудована таким чином, що фінансові еліти завжди підтримують представників своєї громади, які прагнуть зробити політичну кар'єру.        Ірландська діаспора США впливає на політичний процес у США та має вагоме лобі в державних структурах. Однак, незважаючи на суттєвий вплив, також зазначається, що ірландська діаспора у певній мірі втрачає свій вплив. Причинами є велика кількість суперників, і відсутність чіткої політичної програми. Так, лише ірландська спільність має в Конгресі два об'єднання, що є показником аж ніяк не сили, а розбіжностей у її лавах. До того ж, етнічна приналежність грає сьогодні при голосуванні набагато меншу роль, ніж конфесійна чи класова. Висновки.  Було розкрито, що зростання впливу етнічних груп на зовнішню політику США почалося у XIX ст. з діяльності численної, згуртованої та англомовної  ірландської діаспори. Ірландські емігранти всіляко прагнули залучити США перш за все у вирішення конфлікту з Великобританією, розраховуючи таким чином здобути незалежність Ірландії. Доведено, що американці ірландського походження, які утворюють значну і впливову діаспору в США, твердо вірять у збереження своєї ідентичності і всілякими способами прагнуть підтримувати Ірландію – від фінансово–економічної до політичної підтримки Ірландії на світовій політичній арені.    Background. At the end of the 19th century and at the beginning of the 20th century Irish–Americans became a powerful political force in US cities. Based on the principles of loyalty to the individual and the organization, they helped to create the so–called “political machines” capable of winning votes in various elections. The history of both Ireland and the United States are intertwined through migration, trade and economic ties, and diplomatic pressure from governments and non–state actors. The two young nations were united by a common history of British colonialism.     Methods. The methodological bases of the research are the principles of historicism and objectivity. A systemic approach was used to study the Irish diaspora as a dynamically developing system consisting of elements that are interconnected and mutually influencing each other.The following research methods were used: analysis and synthesis, historical, comparative methods, nationwide surveys, modeling of ethnopolitical problems, analysis of Irish and US documents on ethnopolitics and lobbying.Results. Today, the Irish diaspora is actively involved in the US political process. Representatives of the Irish ethnic group played one of the key roles in the formation of the American nation and statehood. The Irish lobbying system is built in such a way that financial elites always support representatives of their community who aspire to a political career.       The Irish diaspora of the USA influences the political process in the USA and has a powerful lobby in government structures. However, despite significant influence, it is also noted that the Irish diaspora is losing its influence to some extent. The reasons are a large number of rivals and the lack of a clear political program. Besides, only the Irish community has two associations in the Congress, which is not an indicator of strength, but of differences in its ranks. In addition, ethnicity plays a much smaller role in voting today than confession or class.       Conclusions. It was revealed that the growing influence of ethnic groups on US foreign policy began in the 19th century from the activities of the numerous, cohesive and English–speaking Irish diaspora. Irish emigrants tried in every possible way to involve the United States, first of all, in resolving the conflict with Great Britain, hoping in this way to win the independence of Ireland. It has been proven that Americans of Irish origin, who form a significant and influential diaspora in the USA, firmly believe in preserving their identity and seek to support Ireland in every way – from financial and economic to political support of Ireland on the world political arena.
Keywords: Діаспора, ідентичність, політичний процес, зовнішня політика, США, Ірландія, президент США.