ЕВОЛЮЦІЯ ІРАНО-САУДІВСЬКИХ ВІДНОСИН З ЧАСІВ ПРОГОЛОШЕННЯ ІСЛАМСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ (Вісник: Міжнародні відносини, 2024)
Вступ. Ісламська Республіка Іран, чия політична стратегія у Перській затоці покликана сприяти домінуванню країни у регіоні, неминуче стикається з реакцією іншого впливового регіонального суперника – Королівства Саудівська Аравія. З моменту проголошення Ісламської республіки відносини обох країн вирізняються нестабільною динамікою у зв'язку з глибоким антагонізмом, який формується зважаючи на вплив внутрішньо- та зовнішньополітичних факторів. Метою публікації був аналіз еволюції ірано-саудівських зв'язків та виокремлення ключових факторів, які визначають динаміку відносин та формують причини конфронтації.Методи. У роботі було використано такі загальнологічні методи як аналіз, дедукція, індукція та абстрагування. Було застосовано історичний метод, компаративний метод, метод моделювання, а також методи контекстуального та критичного аналізу.Результати. Виявлено взаємопов'язаність внутрішньополітичної динаміки Ірану з характером відносин з Саудівською Аравією. У якості ключових конфліктогенних факторів визначено природу політичних режимів обох країн, конфесійні відмінності, ідеологічний дискурс Ісламської республіки, національний ідентифікатор, а також боротьбу за регіональне домінування. Інтенсифікація конфлікту обумовлюється особливостями регіональних альянсів, присутністю Сполучених Штатів у регіоні й активною співпрацею Саудівської Аравії та США, зв'язками іранської сторони зі збройними угрупованнями, що діють у регіоні, а також характером ядерної програми ІРІ. Також було визначено, що США та Китай, впливають на еволюцію цих відносин.Висновки. На основі аналізу результатів дослідження можна зробити висновок, що відносини Ісламської Республіки Іран і Королівства Саудівська Аравія містять комплекс проблем через вплив низки взаємопов'язаних конфліктогенних факторів, які провокують конфронтацію. Разом з тим, урегулювання даного конфлікту є можливим за участі позарегіональних акторів.
Keywords: Ісламська Республіка Іран, Королівство Саудівська Аравія, Перська Затока, регіональна безпека