ОГЛЯД ЗАСІДАНЬ ВІДКРИТОЇ РОБОЧОЇ ГРУПИ ООН ЩОДО БЕЗПЕКИ В КІБЕРПРОСТОРІ НА ФОНІ ВІЙНИ В УКРАЇНІ В 2023 РОЦІ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
В с т у п. Четверте та П’те засідання Відкритої Робочої Групи ООН торкнулося проблем безпекової політики в кіберпросторі. Процес вироблення юридичних механізмів був ускладнений політизованою дискусією, в якій брала участь Росія маючи на увазі свої геополітичні інтереси на фоні війни в Україні, яка продовжується.Р е з у л ь т а т и. Були оглянуті результати згаданих засідань, підкреслено геополітичний контекст обговорень та дані прогнози щодо розвитку безпекової політики в кіберпросторі.Д и с к у с і я  т а  в и с н о в к и. Були розглянути основні проблемні точки в дискусіях між різними делегаціями під час засідань Робочої Групи. Були висвітлені як геополітичні інтереси Росії щодо безпекової політики в кіберпросторі так і деякі інтереси інших країн. Обговорення питання кібербезпеки було пов’язано з проблемами політичної суверенності та принципу не втручання, що є важливими класичними проблемами міжнародних відносин. Як висновок, постулювалася необхідність подальшого розвитку юридичних норм та механізмів, які б регулювали безпеку в кіберпросторі. REVIEW OF THE MEETINGS OF THE UNITED NATIONS OPEN WORKING GROUP ON CYBERSECURITY WITH THE WAR IN UKRAINE AS A BACKGROUND IN 2023 I n t r o d u c t i o n. The fourth and fifth meetings of the United Nations Open Working Group addressed issues of cybersecurity policy. The process of developing legal mechanisms was complicated by politicized discussions, with Russia participating with its geopolitical interests in mind against the backdrop of the ongoing war in Ukraine.R e s u l t s. The outcomes of the mentioned meetings were reviewed, emphasizing the geopolitical context of the discussions and providing forecasts regarding the development of cybersecurity policy.D i s c u s s i o n a n d c o n  c l u s i o n s. The main problematic points in the discussions among different delegations during the Working Group meetings were considered. Both Russia's geopolitical interests regarding cybersecurity policy and some interests of other countries were highlighted. The discussion of cybersecurity issues was linked to problems of political sovereignty and the principle of non-interference, which are important classical issues in international relations. As a conclusion, the necessity of further development of legal norms and mechanisms regulating cybersecurity was postulated.
Keywords: кібербезпека, Робоча Група ООН, війна в Україні, геополітика, міжнародні відносини, дипломатія, кіберпростір, Росія.