ВПЛИВ ВІЙСЬКОВОГО КОНФЛІКТУ В УКРАЇНІ НА ГЛОБАЛЬНІ ЛОГІСТИЧНІ МЕРЕЖІ ТА МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
АнотаціяЦільМетою цієї статті є всебічний аналіз впливу військового конфлікту між Україною та Росією на глобальні логістичні мережі та міжнародні економічні відносини. У дослідженні приділяється увага ключовим економічним наслідкам конфлікту, зокрема порушенням у ланцюгах постачання, змінам у логістичних маршрутах, а також впливу на енергетичні ринки, що виразилося в необхідності диверсифікації джерел енергії для Європи. Особлива увага приділяється міжнародній реакції на конфлікт, включаючи запровадження санкцій проти Росії та масштабну фінансову і військову допомогу Україні.МетодиУ рамках дослідження було застосовано комплексний підхід, який включає аналіз наукової літератури, огляд міжнародних економічних звітів, а також порівняльний аналіз впливу попередніх геополітичних конфліктів на світову економіку. Використання методів кількісного та якісного аналізу дозволило виявити закономірності та особливості впливу військових дій на глобальні економічні процеси.РезультатиКонфлікт між Україною та Росією призвів до серйозних порушень у глобальних логістичних мережах, зокрема через переривання ланцюгів постачання критично важливих товарів і значні зміни в маршрутах перевезення продукції. Війна також спричинила суттєві збої на енергетичних ринках, що проявилося у зменшенні поставок енергоносіїв з Росії та необхідності термінового пошуку альтернативних джерел енергії для країн Європи. Запроваджені санкції проти Росії мали значний негативний вплив на її економіку, що призвело до її ізоляції на міжнародних ринках. У відповідь на це міжнародна спільнота мобілізувала значні ресурси для підтримки України, що стало ключовим фактором збереження її економічної стабільності та військового потенціалу в умовах конфлікту.ВисновкиВійськовий конфлікт між Україною та Росією став каталізатором суттєвих змін у міжнародних економічних відносинах та глобальних логістичних мережах. Він виявив слабкі місця у світовій економічній системі, що змусило багато країн переосмислити свої підходи до економічної співпраці та безпеки. Довгострокові наслідки цього конфлікту можуть включати подальше зміцнення регіональних економічних блоків, формування нових торговельних альянсів і ланцюгів постачання, а також розвиток більш стійких і гнучких економічних систем на глобальному рівні.
Keywords: Військовий конфлікт, Україна, Росія, глобальні логістичні мережі, міжнародні економічні відносини, санкції, енергетичні ринки, міжнародна допомога.