СИРІЙСЬКА КРИЗА: ЛОКАЛЬНИЙ КОНФЛІКТ ЧИ СИСТЕМНА ВІЙНА? (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Вступ. Постбіполярна система міжнародних відносин перебуває у стані глибокої кризи: глобальні інститути управління є неефективними, порушено баланс сил, кількість політичних, економічних і культурних суперечностей лише зростає, а глобальні проблеми людства не вирішуються. Локальний конфлікт у Сирії переріс у системну війну, яка значною мірою трансформувала існуючу міжнародну систему та детермінувала низку подальших подій. У статті детально розглянуто сирійську війну з точки зору її системності та впливу на глобальний баланс сил.Методи. В основу дослідження було покладено поєднання двох наукових підходів, а саме: політичного реалізму й системного підходу. Синтез цих двох концепцій дає змогу проаналізувати сирійські події під різними кутами зору: з одного боку висвітлюється роль окремих акторів конфлікту відповідно до їх власних інтересів, а з іншого боку – громадянська війна у Сирії розглядається як єдина система взаємопов'язаних елементів, які взаємодіють між собою.Результати. Детально розглянуто поняття "системна війна" та її вплив на міжнародну систему. Проаналі-зовано системні війни, які відбувалися в історії міжнародних відносин. Доведено, що сирійська криза також є однією із системних війн, які суттєво змінили глобальний баланс сил.Висновки. Сирійській конфлікт значною мірою трансформував існуючу систему міжнародних відносин, призвів до зміни балансу сил і формування нових альянсів, детермінував подальші збройні конфлікти й дозволив претендентам на лідерство (КНР, РФ) кинути виклик лідеру системи (США).
Keywords: Сирія; системна війна; міжнародна система; баланс сил; США; КНР