ГЕОПОЛІТИЧНЕ ПОЗИЦІОНУВАННЯ УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ В БАЛТІЙСЬКО–ЧОРНОМОРСЬКОМУ РЕГІОНІ В КОНТЕКСТІ ЇХ ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Вступ. Окреслення та детальний аналіз геополітичного позиціонування України й Польщі в Балтійсько-Чорноморському регіоні в контексті зовнішньополітичної ідентифікації держав як регіональних лідерів та ключових «полюсів» геополітичної матриці даного простору є важливими в процесі визначення ступеня впливу цих країн на регіональному рівні, виокремлення основних точок перетину їх зовнішньополітичних інтересів та ідентичностей і виявлення їхнього потенціалу для налагодження дво- й багатосторонніх взаємодій на сучасному етапі.Методи. В процесі підготовки дослідження було використано такі методи: системний підхід, порівняльний метод, структурно-функціональний метод, світсистемний аналіз. Геополітичний аспект використаної методики представлений геополітичним аналізом проблем безпеки з точки зору зовнішньої політики та географії, а також методами аналізу та оцінки геополітичної ситуації.  Результати. Виявлено, що географічна приналежність до Європейського субконтиненту та стратегічне значення зовнішньополітичного розвитку України для вибудовування новітньої конфігурації не тільки регіональної, а й глобальної систем міжнародних відносин закріпили за нею статус основної рушійної сили трансформацій геополітичної ситуації в Європі. Чимала увага до «українського питання» в контексті повномасштабного вторгнення Росії на територію України сприяє реалізації прагнення Польщі до утвердження статусу геополітичного лідера в Балтійсько-Чорноморському регіоні, адже Польща є одним із піонерів надання допомоги офіційному Києву та виступає в ролі «міжнародного адвоката» останнього. Оскільки Балтійсько-Чорноморський регіон не повинен підпадати під контроль із боку жодного позарегіонального актора, під час подальшого налагодження взаємовигідного співробітництва України й Польщі в практичній площині держави можуть усвідомити, що їхня спільність інтересів в протистоянні геополітичним викликам дозволяє підсилювати значення їх геополітичного лідерства в Балтійсько-Чорноморському регіоні в контексті їх зовнішньополітичної ідентифікації.Висновки. Зважаючи на те, що протягом тривалого часу Польща виступала транзитною територією для західноєвропейських впливів в Україні, визначено, що тісна співпраця держав як ключових «полюсів» геополітичної матриці Балтійсько-Чорноморського регіону дозволить забезпечити стабільність цього геополітичного ареалу, налагодивши його взаємозв’язки з ширшими геополітичними просторами не тільки Європи, а й світу в цілому. Background. The outline and detailed analysis of the geopolitical positioning of Ukraine and Poland in the Baltic – Black Sea Region in the context of foreign policy identification of the states as regional leaders and key ‘poles’ of the geopolitical matrix of this space are important in the process of determining the degree of influence of these countries at the regional level, identifying the main points of intersection of their foreign policy interests and identities and determining their potential to establish bilateral and multilateral interactions at the current stage.Methods. In the preparation of the study, the authors used the following methods: systemic approach, comparative method, structural and functional method, world–system analysis. The geopolitical aspect of the methodology is represented by the geopolitical analysis of security problems through foreign policy and geography, as well as the methods of analysis and assessment of the geopolitical situation.Results. It was found that the geographical affiliation to the European subcontinent and the strategic importance of Ukraine’s foreign policy development for building a new configuration of not only regional, but also global systems of international relations have secured its status as the main driving force of transformations of the geopolitical situation in Europe. Considerable attention to the ‘Ukrainian issue’ in the context of Russia’s full-scale invasion of the territory of Ukraine contributes to the realization of Poland’s desire to establish its status of a geopolitical leader in the Baltic – Black Sea Region because Poland is one of the pioneers in providing assistance to the official Kyiv and acts as the latter’s ‘international advocate’. Since the Baltic – Black Sea Region should not fall under control of any extra-regional actor, while establishing further practical mutually beneficial cooperation, Ukraine and Poland may realize that their common interests in confronting geopolitical challenges allow them to strengthen the significance of their geopolitical leadership in the Baltic – Black Sea Region in the context of their foreign policy identification.Conclusions. Considering that Poland has acted as a transit territory for Western European influences in Ukraine for a long time, it is determined that close cooperation of the states as key ‘poles’ of the geopolitical matrix of the Baltic – Black Sea Region will ensure the stability of this geopolitical area by establishing its interconnections with the wider geopolitical spaces not only in Europe, but also in the world as a whole.
Keywords: Зовнішньополітична ідентичність, геополітичні інтереси, зовнішня політика, Україна, Польща, Балтійсько-Чорноморський регіон